3 ilmaista työkalua Instagramin visuaalisuuteen
Somekanavat ovat brändin näyteikkunoita ja tärkeitä paikkoja asiakkaan kohtaamiseen. Kerron tässä blogikirjoituksessa 3 vinkkiä ilmaisista työkaluista. Ne auttavat suunnittelemaan visuaalisempaa somea, etenkin hallittua ja kaunista Instagram-feediä.
Minulle somekanavat ovat yritysten ja brändien näyteikkunoita, brändien jatkumoa. Teen niiden perustella niin kuluttaana kuin ammatillisestikin arvioita onko brändi tai yritys houkutteleva ja minua varten. Suurta seuraajamäärää enemmän arvostan visuaalista ilmettä ja arvioin vastaako se mielikuvaani brändistä tai sen tarjoamista palveluista. Tässä 3 suosikkiappiani visuaalisuuden hallintaan.
1. Plann ja Planoly
Molemmilla työkaluilla pystyy suunnittelemaan Instagram-feedin ulkoasua ennen julkaisua. Voit ladata useita kuvia (ilmaisversiossa max. 30 postausta varten), ja katsoa miltä ne näyttäisivät julkaistuna feedissäsi. Näet samalla kertaa aiemmin julkaistut postaukset sekä julkaisemattomat. Halutessasi voit kirjoittaa postaustekstit ja lisätä hashtagit valmiiksi. Itse käytän näitä appeja ennen kaikkea fiidin visuaalisuuden suunnitteluun ja kuvien järjestelyyn. Molemmat ovat ilmaisia. Lisämaksua vastaan on saatavissa molempiin appeihin lisäominaisuuksia. Näistä kahdesta Plann on etenkin lisämaksullisilta ominaisuuksiltaan ”järeämpi” työkalu. Molemmat toimivat sekä mobiiliappeina, että selaimella käytettynä deskariversioina. Teetpä tallennuksia kummalla tavalla tahansa, tehdyt päivitykset näkyvät niin apissa kuin selainversiossakin.
2. VSCO
Käytän VSCO’a kuvien ja videoiden editointiin kännykällä. Ilmaisversio tarjoaa muutamia valmiita ”presettejä” eli editointiasetuksia sekä editointityökaluja. Vastaavat löytyvät Instagramistakin ”muokkaa”-painikkeen takaa, mutta mielestäni VSCO on ominaisuuksiltaan kehittyneempi. Koska kuvaan somevideot pääasiassa kännykällä, ovat VSCO’n editointimahdollisuudet siihen tarkoitukseen erinomaiset. Voin lisätä videoon valoa ja kontrastia tai presetin. Näin saan videot sävymaailmaltaan lähemmäksi still-kuvien tunnelmaa ja visuaalista ilmettä.
Ylläolevassa kuvassa näkymä valitessa presettejä kuvaan VSCO-appissa.
3. Canva
Alkuun muutama varoituksen sana, ettei Canva vie ihan mennessään. Canvan mahdollisuudet ovat milteipä rajattomat, joten kannattaa pitää yrityksesi brändi visusti mielessä, ettei käyttö lähde ihan käsistä. Canva sopii hyvin yrityksille, joilla ei ole tiimissä graafista suunnittelijaa, ja joilla yrittäjä(t) multitaskaa useita eri tehtäviä markkinoinnista myyntiin ja tuotekehitykseen. Ennen kuin annat Canvalle pikkusormen, määritä yrityksesi värit ja yritä löytää yrityksesi fonttia lähinnä oleva kirjasintyyppi Canvasta. Suosittelen käyttämään muutamaa erilaista pohjaa, jotta yritysilme pysyisi hallittuna. Canvasta löytyy pohjia eri käyttötarkoituksiin, kuten vaikkapa Instagram- ja Facebook-postauksiin, flyereihin ja bannereihin. Canva on omiaan kasvavaan somekanavien sisältötarpeeseen, mutta printtituotteiden tai logon tekemiseen en Canvaa suosittele. Ja on hyvä muistuttaa, että samat mallipohjat ovat käytössä kaikilla Canvan käyttäjillä, siksi onkin syytä valita käytettävät pohjat huolella ja pitää oman brändin ilme uniikkina.
Alla oleva kuva on luotu seuraavalla tavalla; olen lisännyt edellä mainitussa VSCO-appissa editoidun kuvan valmiiseen Canva-pohjaan. Vaihdoin pohjan värit vastaamaan yritykselleni määrittelemiäni brändivärejä. Kuva olisi tällaisenaan valmis postattavaksi Instagramiin tai Facebookiin.