Brändää tuoksulla: Salainen ase myynnin kasvattamiseen


Oletko koskaan kävellyt hotellin aulaan ja tuntenut tutun, hienovaraisen tuoksun, joka saa sinut rentoutumaan heti? Tai astunut kauppaan, jossa ilmassa leijailee tuoreiden leivonnaisten tuoksu, vaikka leipomoa ei ole lähimaillakaan? Tuoksuilla brändääminen on on myynnin salainen ase, jota ei vielä laajemmin hyödynnetä.

Muistan käyntini Tukholman NK-tavaratalossa yli kymmenen vuoden takaa. Elettiin lokakuun loppua ja ulkona oli lähes keväinen sää, mutta tavaratalossa lanseerattiin täydellä höyryllä joulusesonkia. Koko tavaratalon täytti piparkakkujen tuoksu, mikä auttoi siivittämään joulutunnelmaan ja unohtamaan liukuovien takana paistavan auringon. Väitän, että tuoksu myös siivitti NK:lle parempia (joulu)myyntejä.

Koska tuoksubrändäys on edelleen aika vähäistä, on siinä mahdollisuus erottautumiseen visuaalisilla ärsykkeillä kyllästetyssä markkinoinnissa.

Tuoksubrändäyksen hyödyt:
▪️ Muistijälki: Tuoksu tallentuu aivoihin vahvemmin kuin näköaistimus
▪️ Tunnevaikutus: Oikea tuoksu voi lisätä myyntiä ja asiakasuskollisuutta
▪️ Erottuvuus: Brändin oma signature-tuoksu voi tehdä siitä ikimuistoisen – ajattele vaikka Abercrombien myymälöitä tai luksushotellien hienovaraisia huonetuoksuja.


Yritykset, jotka panostavat multisensoriseen brändäykseen, ovat aina askeleen edellä. Brändin sekä muistijäljen vahvistamisen lisäksi onnistunut tuoksubrändäys tutkitusti kasvattaa myyntiä. Tuskin on sattumaa, että kauppojen paistopisteet yleensä sijaitsevat sisäänkäyntien yhteydessä houkuttelemassa asiakkaita.


Hotel St.George ja Malia Company tuoksuyhteistyöhön


St. George on tunnettu kokonaisvaltaisesta hyvinvointielämyksestään, jossa kaikki aistit sulautuvat osaksi unohtumatonta vierailua. Nyt hotelli nostaa elämyksellisyyden uudelle tasolle yhteistyössä kotimaisen MALIA Companyn kanssa, tuoden tiloihinsa tarkoin valitut, luonnolliset tuoksut.

Yhteistyö kansainväliseen hotelliketjuun kuuluvan St.Georgen kanssa on hyvä brändillinen näkyvyys pienelle kotimaiselle toimijalle. Vastaavasti hotelli saa huollillisesti brändätyn ja laadukkaista raaka-aineista valmistettujen MALIA:n tuotteiden tuoksusta erottutumiskeinon ja mahdollisuuden vahvistaa asiakkaidensa muistijälkeä myös hotellivierailun jälkeen.


”Erilaiset tuoksut luovat tiloihin tunnelmaa ja viimeistelevät niiden ilmapiirin. On kiehtova ajatus, että hotellivieras voi MALIA-tuoksun avulla tallentaa muistoja vierailustaan ja palata hotelliloman rentouttavaan tunnelmaan myös kotonaan.” – Johanna Laaksomaa, MALIAN perustaja.



Lähteitä edellä mainittuihin tuoksubrändäyksen väittämiin löytää useista lähteistä, esimerkiksi KTM Kaisa Sandell väitöskirjasta ”Guided by the nose: Impact of olfactory cues on consumers’ purchase behavior in food products

Pressikuvat yhteistyön lanseeraukseen: And Sundays