3 Kaveria x MALIA – onnistuneen brändiyhteistyön hyödyt

3 Kaveria -jäätelöbrändin markkinoinnista vastaava Anna Wikholm pohti, miten kylmän jäätelön tuoksun saisi välittymään suljetusta pakkauksesta. Hän sai hullun idean pullakahvin äärellä; olisiko jäätelötehtaan jouluisen piparkakkukastikkeen tuoksu mahdollista saada kynttilöihin. Anna otti yhteyttä tuoksukynttilöistään tunnetun MALIA Companyn perustajaan, Johanna Laaksomaahan, joka innostui heti yhteistyöajatuksesta.

Brändiyhteistyö kasvattaa tunnettuutta

3 Kaveria pystyi kynttilän tuoksun avulla ilmentämään tuhtia ja täyteläistä piparkakkujäätelöään, MALIA puolestaan kehitti hittituotteen, joka myi loppuun 17 minuutissa. Brändiyhteistyö nosti molempien brändien tunnettuutta ansaitun media- ja somenäkyvyyden ansiosta sekä laajensi asiakaskuntaa tyypillisten kohderyhmien ulkopuolelle.

Parhaimmillaan brändiyhteistyö avaa ovia uusille markkinoille, lisää tunnettuutta ja auttaa tavoittamaan uutta kohderyhmää. Nokkela ja uudenlainen yhteistyö myös kiinnostaa mediaa ja kuluttajia, mikä lisää yritysten ansaitun median arvoa sometägäyksinä ja lehtijuttuina.

”Tieteellisen tutkimuksen piirissä puhutaan usein ’poikkitieteellisyyden’ hyödyistä, ja ajattelen itse toimialat ylittäviä brändiyhteistöitä juuri sellaisena hyötynä, jossa molemmat brändit tulevat entistä ’täyteläisimmiksi’. Yhteistyökumppania valitessa tunnustetaan toisen yrityksen ja brändin arvot myös itselle mieluisiksi, ja otetaan kantaa siihen, millaista maailmaa molemmat haluavat toiminnallaan rakentaa. Tekemällä yhteistyötä pystytään kertomaan helpolla tavalla lisää myös oman brändin maailmankuvasta, ja tavoittamaan uusia – samanmielisiä – kohdeyleisöjä”, Anna sanoo.

Brändien yhtenäinen arvopohja

Brändit tekevät yhteistyötä tänä vuonna ikonisessa ruotsalaisessa NK-tavaratalossa. 3 Kaveria – joka naapurimaassamme tunnetaan nimellä 3 Vänner – on ollut Ruotsissa markkinoilla viisi vuotta, Malia puolestaan kaksi.

”Piparkakku-kynttilää myydään tavaratalon yläkerrassa ja alakerrassa saman makuista jäätelöä, tosifaneille tarjoutuu mahdollisuus napata mukaan molemmat samalla kertaa. Jäätelöfanit tulevat tietoisiksi MALIAn kynttilöistä, ja MALIAn fanit jäätelöistämme erilaisten somepostausten, pr-nostojen ja esillepanojen myötä, ”kertoo Anna.

Vaikka yritykset tuntuvat ensiajatukselta hyvin erilaisilta, löytyy niiden arvomaailmasta paljon yhteistä. Molempia yrityksiä yhdistää halu käyttää tuotteissan vain parhaita raaka-aineita. Malian kynttilät valmistetaan laadukkaista raaka-aineista käsityönä Ranskassa. Tuoksut kehitellään huolellisesti yhteistyössä ranskalaisen parfyrmöörin kanssa, esimerkiksi Piparkakku-kynttilää varten lähetettiin Suomesta pipareita oikean tuoksun saamiseksi. 3 Kaveria -jäätelöt valmistetaan Helsingissä pitkän tuotekehitysprosessin saattelemina, missä jokainen jäätelö hiotaan koostumukseltaan täydelliseksi ja kastikkeita kehitellään sopivan paksuiksi.

Vinkit brändiyhteistyötä suunnitteleville

”Meidän yhteistyömme alkoi lentävästi, sillä molemmilla oli mahdollisuus tehdä nopeita päätöksiä ja toteutuksia. Jos toinen yritys olisi huomattavan iso, tai huomattavan pieni, tämä epäsuhta saattaisi johtaa haasteisiin myös suunnittelussa, toteutuksessa ja ’byrokratian’ määrässä. Tärkeää on samanlaiset arvot ja ajattelutavat – näin et joudu tilanteeseen, missä alkuperäinen ajatus ei enää vastaakaan toteutusta. Mielestäni co-branding on ihana ilmiö, ja seuraan tosi tarkkaan muidenkin brändien yhteistöitä ja ilahdun niiden kekseliäisyydestä. Co-brandingin avulla pystyy rakentamaa maailmaa oman yrityksen arvojen mukaisesti muillakin tavoin, kuin oman tuotteensa kautta, ja viestimään asioista uudella kulmalla”, kannustaa Anna.

Kuvat: Valmistajat ja And Sundays