Henkilöbrändi

Henkilöbrändi ja yritys co-branding

Mielenkiintoinen co-branding yhteistyö koittaa marraskuussa, kun IKEA lanseeraa OSYNLIG-malliston yhteistyössä tuoksuvalmistaja Byredon perustajan Ben Gorhamin kanssa. Yleisen määritelmän mukaan co-branding tarkoittaa kahden tai useamman brändin yhdistämistä yhdeksi uniikiksi tuotteeksi tai palveluksi. Vaikkei yhteistyö olekaan suoraan Byredon ja Ikean välinen, täyttää se mielestäni co-brandingin määritelmän Gorhamin vahvan henkilöbrändin vuoksi.

Co-branding voi tarkoittaa myös mitä tahansa kahta brändiä yhdistävää markkinointitoimenpidettä, esimerkiksi yhteismallistoa, -mainontaa tai promootiota. Useimmiten kyse on lyhytaikaisesta, kampanjamaisesta toimintatavasta.

 

 

Co-branding mahdollisuudet ja riskit

Mielestäni co-branding on onnistunut silloin, kun se yllättää ja siinä kiinnostaa särmää, yhteistyö tuo uutta näkökulmaa kummastakin brändistä. Yhteistyön myötä saavutetaan lisää näkyvyyttä, herätetään keskustelua ja puhutellaan laajempaa kohderyhmää kuin mihin brändi yksinään pystyisi. Yhteistyön pitää olla kuitenkin uskottavaa, eikä ainoastaan lisämyyntiin tähtäävää.

Mitä riskejä co-brandingista voi olla? Mikäli brändit eivät ole tasavahvoja, voi toinen jäädä jalkoihin. Yhteistyöstä voi koitua toiselle mainehaittaa, mikäli arvomaailmat ovat ristiriitaiset. Hyvä esimerkki tasavahvojen brändien yhteisestä arvopohjasta ponnistavasta yhteistyösta on Lovian ja Hakolan yhteistyö, jossa he julistavat ”Suomalaisen designin yhteistä askelta kohti modernia kiertokulkua”. Läpinäkyvään ja vastuulliseen tuotantoon pohjautuvien brändien yhteistyössä Hakolan huonekalukankaiden leikkuuylijäämät saavat uuden elämän Lovian laukkuina.

 

 

Brändäys_Ikea_Gorham

Lisäarvo henkilöbrändistä

Odotukseni Ikean ja Ben Gorhamin yhteistyöstä ovat korkealla. Tuoksujen ja niche-brändin asiantuntijana odotan Gorhamin tuovan yhteistyöhön laadukkaita, puhtaita ja ylellisiäkin tuoksumaailmoita keskihintaiseen, saavutettavaan hintatasoon. OSYNLIG-mallisto lupaa kynttilöiden tuoksujen herättävän tunteita, jotka on vaikea pukea sanoiksi: niihin liittyy esimerkiksi eletyn elämän nostalgiaa ja tulevaisuuden unelmia. Ennen kaikkea tuoksujen on kuitenkin tarkoitus tuoda kotoiluun ripaus luksusta.OSYNLIG tuo laatutuoksut kaikkien ihmisten ulottuville ja tutustuttaa aiempaa laajemman yleisön näkymättömän designin saloihin. Nyt on enää selvitettävä, miltä koti tuoksuu.

Ikean ja Ben Gorhamin Osynlig-mallisto on saatavana marraskuusta 2020 alkaen.

 

Kuvat: Ikea